Hitta din kurs

På den här sidan kan du söka bland kurser från SISU Idrottsutbildarna och alla olika idrotter som finns på Kunskapsarenan. Lär dig mer om ledarskap, träning och andra ämnen för just din roll i idrotten.

Bläddra i utbudet

Du måste välja ett värde

Alla filter

Introduktionsutbildning för funktionärer

Introduktionsutbildning för funktionärer

Kurs/Utbildning

Introduktionsutbildning för funktionärer är det första steget i Svenska Tennisförbundets funktionärsutbildningar. Kursinnehåll Utbildningen ger dig en första inblick i vad det innebär att vara funktionär och ger dig verktyg att lyckas och trivas i ditt uppdrag som huvuddomare och sidlinjedomare på tävlingar. Du får teoretiska kunskaper som hjälper dig att ta det första steget som funktionär. Du får även en hel del tips om hur du hanterar olika situationer när du jobbar som huvuddomare och sidlinjedomare.  Kursupplägg Utbildningen består av digitala självstudier som tar cirka två och en halv timma att genomföra. Du har tillgång till materialet i 60 dagar. För att bli legitimerad klubbdomare behöver du även genomföra praktik. Målgrupp Den här utbildningen passar dig som vill lära dig mer om tennisspelets regler och dig som vill börja din resa som tennisfunktionär, domare eller tävlingsledare. Rekommenderad yngsta ålder är 13 år.

Svenska Tennisförbundet
150 kr
Fortsättningsutbildning för tränare

Fortsättningsutbildning för tränare

Kurs/Utbildning

Fortsättningsutbildning för tränare är en utbildning för dig som varit tränare under några år, oavsett vilken idrott och målgrupp. Utbildningen bygger vidare på Grundutbildning för tränare. I utbildningen ges tränaren möjlighet att: brottas med och reflektera över sitt eget ledarskap. möjlighet att utveckla arbetssätt för att stärka det för att möta, involvera och anpassa idrottsverksamheten utifrån utövarnas psykiska, fysiska, sociala och idrottsliga förmåga. öka kunskapen om hur man kan lägga upp en långsiktig planering och aktivt arbeta med återhämtning och skadeförebyggande träning. Genomförande Utbildningen pågår 6–8 veckor. Egna studier varvas med uppgifter i lärplattformen. På träffarna delas erfarenheter och praktiska övningar görs tillsammans. Upplägg  Kursen genomförs i hybridform med en del av digital självstudie och gemensamma träffar  (digitala/fysiska träffar).  Självstudierna genomförs i lärplattformen tillsammans med ett tillhörande bokpaket.  På de gemensamma fysiska och/eller digitala träffarna sker samtal, gruppövningar och praktisk tillämpning.  En utbildare finns som stöd under den digitala delen och leder träffarna.  Målgrupp  Utbildningen vänder sig till tränare som är minst 16 år och genomgått grundutbildning för tränare eller annan likvärdig grundläggande tränarutbildning. Kursmaterial  Digitalt material  Bokpaket: Idrottens ledarskap, Idrottens träning 

SISU Idrottsutbildarna
rek. 2800 kr
Tränarutbildning 1

Tränarutbildning 1

Kurs/Utbildning

Det första steget i Svenska Handbollförbundets tränarutbildning. Syftet är att du som tränare ska få teoretiska och praktiska kunskaper i ämnena ledarskap, lärandet, ledorden, minihandboll och barns fysiska utveckling, för att kunna leda och träna barn 6-10 år. Upplägg I kursen ingår en digital del och en fysisk träff. Hela kursen uppskattas ta cirka 12 timmar att genomföra (4 digitalt + 8 fysiskt). Den digitala delen består av egna studier, enklare kunskapstest och en hemuppgift. På den fysiska träffen samtalar vi om kursinnehållet och gör övningar tillsammans. En utbildare finns som stöd under den digitala delen och leder den fysiska träffen. För att bli godkänd krävs att du gör alla avsnitt digitalt och aktivt deltar på träffen. Målgrupp För dig som är eller ska bli tränare för barn i åldern 6–10 år. Förkunskapskrav Utbildningen kräver inga förkunskaper. Kursdatum - förtydligande Datum för den fysiska träffen ser du när du klickar på ”Läs mer och boka”. Datumet nedan, ”Kursstart”, är då du får tillgång till och kan börja med de digitala självstudierna.

Svenska Handbollförbundet
från 250 kr
Grönt kort

Grönt kort

Kurs/Utbildning

Säkerställ att du är tävlingsredo med Grönt Kort – ett obligatoriskt krav för alla som vill tävla inom ridsporten. Grönt Kort krävs för att delta i alla typer av tävlingar, från distriktsnivå till nationell nivå, undantaget klubbtävlingar. När du har Grönt Kort kan du även ansöka om ryttarlicens. Under kursen kommer du att få en omfattande förståelse för vad som krävs av dig före, under och efter tävlingar. Du kommer även att lära dig mer om Svenska Ridsportförbundet (SvRF) och dess grundprinciper för god hästhållning och rättvis, sportslig tävlan. Kursen avslutas med ett slutprov som du måste klara för att få ditt Gröna Kort. Målgrupp Denna kurs riktar sig till dig som är 13 år eller äldre och vill börja tävla. För yngre deltagare under 13 år krävs att kursen genomförs tillsammans med en myndig person. Mål med kursen Efter avslutad kurs och erhållet Grönt Kort har du och dina tävlande kamrater en gemensam kunskapsgrund och likvärdiga förutsättningar. Ni är gemensamt ansvariga för att säkerställa att både hästar och människor behandlas med respekt och omsorg. Kunskapen bidrar även till att öka säkerheten i alla aspekter av ridsporten. Kursupplägg och omfattning Kursen delas in i två delar: en digital del för självstudier och en praktisk del med fysiska träffar. Antalet träffar och exakt innehåll i ditt kurstillfälle får du vid anmälan. Vid självstudier lägger du själv upp din studietid, uppskattningsvis tar hela kursen ca 17 timmar. Du har tillgång till materialet i 180 dagar, efter att du fått din inloggning.  Du behöver Freja eID+ För att delta i Svenska Ridsportförbundets utbildningar krävs e-legitimationen Freja eID+. Freja är Riksidrottsförbundets val av inloggningstjänst för en säkrare inloggning och identifiering. Är du under 13 år genomför du kursen med vårdnadshavare/vuxen som skapar inloggning med sitt Freja eID+.

Svenska Ridsportförbundet
220 kr
Distriktsdomare

Distriktsdomare

Kurs/Utbildning

Vill du ha den bästa sittplatsen i pingishallen? Vill du lära dig mer om regler och hjälpa till att förbättra den allmänna regelkunskapen? Eller vill du döma serier och tävlingar och höja kvaliteten på arrangemangen? Då är distriktsdomarutbildningen något för dig. Distriktsdomarutbildningen kan också vara första steget mot att döma större tävlingar. Oavsett ambitionsnivå är det här din resa som domare börjar.  Kursinnehåll Utbildningen är grundutbildningen för domare. Ämnen som ingår i kursen är regelkunskap, utrustning och spelförhållande samt att vara matchdomare. Konkret ger detta deltagaren kunskaper om spelregler, förståelse för att våga ta beslut samt lugn och självsäkerhet i matchsituationen. Syftet med utbildningen är bland annat att ge deltagaren gemensamma värderingar som domare för att kunna reflektera över och tillämpa spelreglerna. Målet med distriktsdomarutbildningen är att ge deltagaren kunskaper i spelregler, matchledning, utrustning och spelförhållande för att klara av att praktiskt vara domare på nationella tävlingar och i seriesammandrag. Kursupplägg Utbildningen består av digitala självstudier som inkluderar reflektionsfrågor och testfrågor och en eller två fysiska träffar. De digitala självstudierna tar ca 4 timmar och de fysiska träffarna sammanlagt cirka 6-8 timmar.  På de fysiska träffen/träffarna samlar en förbundsdomare upp eventuella frågor efter självstudierna och går igenom praktiska rutiner inför att ni dömer och blir bedömda på en tävling/seriesammankomst. Självstudierna genomförs individuellt innan första fysiska träffen. Förbundsdomare leder de fysiska träffarna och bedömer det praktiska provet Målgrupp Utbildningen riktar sig till dig som vill döma bordtennis eller till dig som vill förbättra dina regelkunskaper. Målgruppen innefattar allt från föräldrar, ledare och spelare som vill hjälpa till och döma några seriesammandrag eller tävlingar, till de som på sikt vill döma högre upp i seriesystemet eller större tävlingar. Kursplanering Distrikten brukar anordna distriktsdomarutbildningar och planera den fysiska träffen med praktisk bedömning. Du bör kontakta ditt distrikt och planera den praktiska bedömningen innan du anmäler dig till utbildningen. När distrikten bestämt en utbildning öppnas den för anmälan här.

Svenska Bordtennisförbundet
från 330 kr
Klubbtränarutbildning

Klubbtränarutbildning

Kurs/Utbildning

Grundkurs för dig som vill ta ett större ansvar för att planera och utvärdera träning för barn eller nybörjare och fortsättningsspelare i alla åldrar. Kursinnehåll SvTF Klubbtränarutbildning är det andra steget i utbildningsprogrammet för tränare och passar dig som vill ta nästa steg i din tränarkarriär. Kursen ersätter den tidigare utbildningen TGU2. Innehållet ger dig kunskap i att planera, organisera, genomföra och utvärdera en följd av träningar och andra aktiviteter för barn eller nybörjare och fortsättningsspelare i alla åldrar. Tillsammans med plattformen spelutveckling Röd Orange Grön (ROG) med tillhörande övningar och träningspass får du som tränare ett verktyg för att planera och utvärdera spelarnas utveckling på ROG. Fokus ligger på att kunna genomföra roliga och utvecklande träningar och matchspel som grundar sig i spelbaserat lärande. Du får också verktyg som bidrar till att skapa förutsättningar för en trygg och inkluderande lärandemiljö med utgångspunkt i Svenska Tennisförbundets styrande dokument och riktlinjer.  Kursupplägg Kursen sträcker sig över ett par måndaer med ett blandat lärande som består av: Digitala självstudier som genomförs på egen hand, omfattning ca 10 timmar. Praktiska och digitala träffar med kursledare, omfattning ca 80 timmar (ca 80% fysisk träff och 20% digital träff). Hemuppgifter i klubben, omfattning ca 10 timmar. För godkänt resultat krävs: Godkänt genomförande av de digitala självstudiernas samtliga delar.  Full närvaro och aktivt deltagande. Godkänt resultat på avslutande skriftlig uppgift, spelkompetens- och gruppträningstest.* Genomförda och inlämnade hemuppgifter inom deadline med godkänt resultat. När du har genomgått 100% av utbildningen och blivit godkänd på samtliga examinationer i kursen får du ditt intyg skickat till dig digitalt. Du erbjuds ett tillfälle för omprov på respektive examinerande uppgift inom en begränsad tidsperiod, förutsatt att du har minst 90% närvaro på kursen. Om du inte uppfyller dessa krav har du rätt att gå om kursen och betala ny kursavgift. *En förutsättning för att få genomföra de avslutande examinerande uppgifterna är att du har minst 90% närvaro samt att alla hemuppgifter och övriga uppgifter i materialet är genomförda och inlämnade. Du kan läsa mer om kunskapsmålen på vår hemsida.  Målgrupp Rekommenderad yngsta ålder är 18 år, yngre deltagare behöver rekommendationer från hemmaklubbens chefstränare. Anmälan och projektstöd Anmälan till utbildningen ska ske via en tennisklubb som är ansluten till SvTF. En förutsättning för att genomföra utbildningens moment med ett godkänt resultat är att du har erfarenhet av att arbeta som tennistränare i en klubbverksamhet. För att kunna genomföra samtliga uppgifter och fortsätta att utvecklas som tränare behöver du få möjlighet till praktik under kursen, därav behöver du stämma av dina möjligheter med din klubb inför anmälan. Det är din förening, eller motsvarande, som i samband med att du anmäler dig till kursen intygar att du har de förutsättningar som nämns ovan. Efter genomförd utbildning kommer din bedömning att delges både dig och den på klubben som är ansvarig för din anmälan. Din klubb kan söka projektstöd för den här utbildningen, läs mer här.

Svenska Tennisförbundet
12500 kr
Bastränarutbildning

Bastränarutbildning

Kurs/Utbildning

Grundkurs för dig som jobbar med, eller planerar att jobba med, barn eller nybörjare i alla åldrar.  Kursinnehåll SvTF Bastränarutbildning är det första steget i utbildningsprogrammet för tränare. Kursen ersätter de tidigare utbildningarna Tennisens plattform och TGU1. På utbildningen får du lära dig att organisera och genomföra träningar för barn och nybörjare i alla åldrar. Tillsammans med plattformen spelutveckling Röd Orange Grön (ROG) med tillhörande övningar och träningsplass får du som ny tränare ett komplett startkit för att genomföra roliga och utvecklande träningar. Tyngdpunkten ligger på att skapa träningar där alla spelare mår bra, har roligt och får möjlighet att utmanas och utvecklas utifrån sina egna förutsättningar och behov. Du kommer att få kunskap om grundläggande spelsituationer (serve, retur, baslinjespel och nätspel), taktiska intentioner (stanna kvar i poängen, skapa övertag, slå en vinnare), och relevanta tekniska instruktioner som du kan förmedla till spelaren. Du kommer även lära dig att använda och lära ut grundläggande regler, räkning och fair play, och använda rätt material och banstorlek för att försäkra dig om att samtliga spelare kan spela och räkna från första kontakten med tennis. Slutligen får du grundläggande verktyg för att skapa en miljö som attraherar och bibehåller spelare med motivation till tennis. Efter utbildningen får du ett intyg som visar att du är utbildad Bastränare.  Kursupplägg Kursen består av digitala självstudier som genomförs på egen hand, med en omfattning på ca sex timmar. Dessa ska genomföras innan den första av två praktiska träffar som tillsammans består av ca 32 timmar.  För godkänt resultat krävs: Godkänt genomförande av de digitala självstudiernas alla delar. Full närvaro och aktivt deltagande. Godkänt resultat på spelkompetens*- och gruppträningstest. *Du kan läsa mer om kunskapsmålen och kriterierna för examinationerna på vår hemsida. Om du inte har några förkunskaper av att spela tennis eller om du är osäker på om din egen spelnivå räcker, prata med en mer erfaren tränare i din hemmaklubb. Målgrupp Utbildningen passar dig som vill påbörja din karriär som tennistränare. Rekommenderad yngsta ålder är 15 år, yngre deltagare behöver rekommendationer från hemmaklubbens chefstränare. Anmälan och projektstöd Du behöver vara medlem i en tennisförening som är ansluten till SvTF för att få delta på kursen. Kontakta din klubb för anmälan. Din klubb kan söka projektstöd för den här utbildningen, läs mer här.

Svenska Tennisförbundet
från 5400 kr
Lekande Kanot

Lekande Kanot

Kurs/Utbildning

Lekande kanot är en perfekt första tränarutbildning, oavsett vilken gren du är verksam inom. Du får en grund att stå på vad gäller paddlingsteknik och hur du på ett lustfyllt och inspirerande sätt kan lägga upp träningar. Passar till exempel dig som ska leda PaddlePower, Kanotskola eller annan typ av nybörjarverksamhet, men även dig som vill uppdatera dina grundläggande kunskaper för att på bästa sätt kunna leda verksamhet för kanotister under deras första år. Lekande kanot är också en av tre delar i Tränare 1 för dig som vill gå vidare – läs mer om Tränare 1. Innehåll Lekande Kanot bygger på innehållet i modulerna Teknikens Grunder A, Träningslära & Tävlingslära A, Tillämpat Ledarskap A, Säkerhet A samt Miljökunskap A. Under Lekande Kanot uppmuntrar vi till att testa och få en inblick i så många grenar som möjligt ur SKF:s breda verksamhet, en bredd som utgör en styrka för att locka fler till kanot och även för att behålla så många som möjligt så länge som möjligt i en så bra verksamhet som möjligt. Utbildningen är därför i sin helhet inte grenspecifik, men innehållet i Teknikens Grunder A och utförandet av de praktiska passen kan anpassas utifrån specifika grenar. Anpassade utbildningar hålls vid behov för Kanotslalom, SUP och Kanotpolo. Upplägg Lekande Kanot genomförs genom att deltagarna deltar och genomför digitala utbildningsmoment individuellt, samt en fysisk utbildningsdag med praktik. Föreningar hör av sig till verksamhetsutvecklare på kansliet och efterfrågar utbildningstillfällen som hålls på deras förening, som är öppna för både föreningens medlemmar och närliggande föreningars medlemmar. Du behöver Freja eID+ För att delta i Svenska Kanotförbundets utbildningar krävs e-legitimationen Freja eID+. Freja är Riksidrottsförbundets val av inloggningstjänst för en säkrare inloggning och identifiering.

Svenska Kanotförbundet
från 1800 kr
Tri4Fun utbildning steg 1

Tri4Fun utbildning steg 1

Kurs/Utbildning

Välkommen till första steget i Svenska Triathlonförbundets barn- och ungdomstränarutbildning. Här kommer du bland annat lära dig om Riksidrottsförbundets idéprogram Idrotten Vill, Barnkonventionen och triathlonträningens grunder för barn. Kurslitteratur är Världens bästa coach, boken skickas hem till dig när du anmäler dig till utbildningen om du väljer paketalternativet. Världens bästa coach är litteratur som finns i SISU Förlags ordinarie sortiment och om du redan har boken så kan du välja utbildning utan paket. Världens bästa coach behöver du för att bli godkänd på utbildningen.   Upplägg Utbildningen genomförs digitalt i utbildningsplattformen. Du genomför delarna i tur och ordning och utbildningen beräknas ta 15 timmar (inklusive RF SISU Introduktion till tränare).  Utbildningen består av digitala självstudier som du genomför i din egen takt. För att bli godkänd krävs att du går igenom samtliga avsnitt i utbildningen och blir godkänd på alla quiz.  Målgrupp Utbildningen riktar sig till personer som vill bli ledare och tränare inom barn- och ungdomsverksamhet i en triathlonförening, men även ledare och tränare som redan bedriver triathlonverksamhet för barn och ungdomar i en förening.  Förkunskapskrav Du behöver inga förkunskaper, men ska vara 15 år eller äldre för att gå utbildningen. 

Svenska Triathlonförbundet
555 kr
Seglingens ledarskap

Seglingens ledarskap

Kurs/Utbildning

Seglingens ledarskap vänder sig till dig som vill vara ledare eller ta en annan viktig roll inom seglingen. Kursen ger dig kunskap om seglingens värdegrund och hur segling som idrott organiseras på ett säkert sätt. Du får också lära dig om idrottens ledarskap och får tillgång till stödmaterial som är utformat för dig som ledare. Upplägg Kursen genomförs individuellt eller som en lärgrupp på klubben. Kursen tar cirka 2,5–3 h att genomföra, utan fördjupningsdelarna. Fördjupningsdelarna Kappseglingsfunktionär och Tränare tar 45 minuter vardera. Viktig vuxen tar 10 minuter. Länk till lärgruppshandledning (pdf) Följande avsnitt ingår: Jag & Idrottsrörelsen Jag & Seglingen Jag & Ledarskapet Fördjupningsdelar: Kappseglingsfunktionär Tränaren Viktig vuxen Målgrupp Kursen vänder sig till dig som vill vara ledare, instruktör, tränare, funktionär, klubbledare, domare inom svensk segelsport. Eller är en viktig vuxen för någon som seglar. Oavsett vilken roll du har kommer denna kurs ge dig en bra grund att stå på.

Svenska Seglarförbundet
300 kr
Introduktionsutbildning

Introduktionsutbildning

Kurs/Utbildning

Utbildningen är din nyckel till att förstå svensk volleyboll och vad vi står för. Oavsett om du är tränare, spelare, förälder, domare eller föreningsaktiv, ger kursen dig kunskap och inspiration för att bli en del av vår gemenskap. Ta ditt första steg idag – tillsammans bygger vi framtiden för svensk volleyboll! För vem  Svensk volleybolls introduktionsutbildning utgör det inledande steget i vår utbildningsstruktur för dig som är, eller vill bli, engagerade i Svensk volleybolls verksamhet. Alla tränare och ledare i Svenska Volleybollförbundets medlemsföreningar ska följa samt efterleva innehållet i vår introduktionsutbildning. Innehållet uppdateras i cykler om vartannat år, efter genomförandet av Svensk volleybolls årsmöte.  Omfattning Utbildningen är helt digital och du kan göra den i din egen takt, börja och sluta när du vill. Utbildningen tar ca 2 timmar att genomföra. Syfte och mål Syftet med introduktionsutbildningen är att skapa en enhetlig gemenskap där varje medlemsförening delar samma vision och värderingar. Att du som tränare/ledare/engagerad är trygg och välbekant med hur du ska hjälpa till att skapa denna gemenskap och sammanhållning.  Vårt mål är att bygga en kultur där vi inte bara spelar och lär ut volleyboll, utan också hur vi integrerar och respekterar varandra både på och utanför planen.  Förkunskapskrav Inga förkunskaper krävs.

Svenska Volleybollförbundet
300 kr
Barn och ungdom - Grund

Barn och ungdom - Grund

Kurs/Utbildning

Den här utbildningen är utformad för att ge dig de verktyg och kunskaper du behöver för att inspirera och utveckla barn och ungdomar. Genom digitala självstudier, praktiska övningar och teoretiska diskussioner kommer vi att utforska hur du som tränare kan stärka spelares glädje och kärlek till rörelse genom volleyboll och/eller beachvolley. Samt hur du skapar en bra grund för ett livslångt idrottande. För vem  För dig som är ny ledare och ska ta dig an uppdraget som tränare För dig som är aktiv tränare i förening för yngre barn Syfte och mål Syftet med kursen är att ge dig som tränare de verktyg du behöver för att skapa en motiverande och inkluderande träningsmiljö för barn och ungdomar. Kursen fokuserar på att anpassa träningarna efter spelare som är nya i volleybollgemenskapen. Du får lära dig hur du lär ut grundläggande teknik och spelbaseratlärande på ett pedagogiskt och engagerande sätt. Målet är att du efter kursen ska känna dig trygg i din roll som tränare och inspiratör, redo att stötta och utveckla nybörjare både som individer och lagspelare. För att gå utbildningen bör du genomfört Svensk volleybolls introduktionsutbildning Betalning När du vill gå en utbildning kan du betala på två olika sätt, som gäst eller som inloggad med FrejaID+. Om du ska anmäla dig till en utbildning ska du logga in. Då får vi in alla nödvändiga uppgifter och som inloggad kan du välja om du vill betala direkt med kort/swish eller mot faktura (till dig själv eller din förening). Som icke inloggad kan du endast göra direktköp med kort/swish.  Vi ser fram emot att träffa dig och tillsammans utveckla svensk volleyboll!

Svenska Volleybollförbundet
från 1000 kr