Introduktion
Som utbildare och/ eller mötesledare har du ett viktigt uppdrag inom idrottsrörelsen. Du bidrar inte bara till lärande, utan även till nödvändig förändring och utveckling. Som utbildare är du kursledare eller instruktör och som mötesledare leder du möten eller workshoppar.
Utbildare
En utbildare leder, håller ihop och ser till att det sprids och delas kunskap, erfarenheter och reflektioner under en kurs eller utbildning. Benämningen kursledare respektive kursinstruktör används vanligen som synonymer till varandra. Som utbildare har du en avgörande roll för att en utbildning ska kännas givande för deltagarna. Filmen nedan ger dig en bild av vad uppdraget som utbildare innebär.
I rollen som utbildare representerar du i regel den organisation som anordnar kursen eller utbildningen, till exempel ett specialidrottsförbund eller ett RF-SISU distrikt. Uppdragsgivaren har normalt en beskrivning av uppdraget och vad som förväntas av dig. Det är viktigt att du går igenom beskrivningen så att du vet vad du behöver förhålla dig till och vilka rättigheter du har.
Uppdraget innebär att du behöver
förhålla dig till vissa ramar, ett upplägg och ofta ett framtaget material
sätta utbildningens innehåll i deltagarens vardag
skapa en trygghet i gruppen och ge alla lika stort utrymme
arbeta medvetet för en tillgänglig och inkluderande miljö.
Reflektera enskilt
Om du har ett uppdrag som utbildare i dag, hur är uppdraget beskrivet?
Finns det några punkter som du behöver få förtydligade?
Mötesledare
En mötesledare är neutral i själva sakfrågan på mötet och har ingen beslutsmakt. Uppdraget innebär att
underlätta arbetet under mötet eller workshopen
hjälpa, uppmuntra och stödja ett öppet och tillitsfullt samtal
leda samtalen och deltagarna mot ett specifikt mål
skapa tydlighet, delaktighet och kreativitet.
I filmen nedan får du en bättre bild av rollen som mötesledare. Tänk på att facilitator i detta fall är synonymt med ordet mötesledare.
En skicklig mötesledare kan åstadkomma mycket under relativt kort tid, bland annat genom sin förmåga att ta vara på kompetenser hos alla deltagare i rummet. En mötesledare tar ägarskap av processen och skapar ett upplägg som får deltagare att känna sig involverade. I rollen ingår också att förtydliga, lyfta upp och uppmuntra olikheter för att få med flera olika perspektiv.
Reflektera enskilt
När kan det vara värdefullt att ha med en mötesledare i din organisation och i dina sammanhang?
Vilka erfarenheter har du själv av att leda möten?
I filmen nedan visas ett exempel på hur rollen som mötesledare även är viktig i uppdraget som utbildare.
Drivkrafter som utbildare eller mötesledare
Drivkrafter sporrar och motiverar dig och gör det lättare att ta på sig en uppgift och gå i en bestämd riktning. Drivkraften är med andra ord den kraft och energi som ligger bakom en förflyttning eller ett beslut. Det är viktigt att du förstår dina egna drivkrafter. Varför ville du ha den här rollen eller uppdraget? I filmen nedan delar två utbildare med sig av sina drivkrafter.