Introduktionsutbildning för utbildare och mötesledare

Tillgänglighet

Introduktion

Tillgänglighet handlar om att mötet, workshoppen eller träffen är utformad så att så många som möjligt kan delta, samt att var och en kan använda och ta del av allt som skrivs, sägs och görs.

Tillgänglighet handlar i många fall om att ta bort eller minimera "trösklar". Trösklar ska tolkas både ordagrant och bildligt. Det kan till exempel vara oöverkomliga hinder för personer med rullstol. Men det finns också mycket annat som kan få en deltagare att känna att trösklarna blir för höga för att hen ska kunna ta till sig innehållet.

Miljö, utrustning och material

Miljön i både fysiska och digitala rum behöver vara lättillgänglig för samtliga deltagare. I fysiska miljöer ska det finnas tillräckligt med utrymme, rampar och hissar samt tydliga markeringar som visar vägen. Annat som ska finnas på plats är utrustning, såsom hörslingor och mikrofoner, och textat och teckentolkat material. I kallelsen till mötet eller utbildningen bör du ge deltagarna möjligheten att få information om och en bild av platsen och lokalerna som ni kommer att vara i.

Om möjligt, försök att göra en medveten rekrytering. Bjud in och involvera personer med olika bakgrund, erfarenheter och kompetenser. Det berikar samtalet.

tecknad bild som symboliserar inkludering, olika personer som håller om varandra och gör tummen upp

Reflektera enskilt

  • Är de miljöer du vistas i tillgänglighetsanpassade?

Tillgänglighet i själva görandet

En utbildare eller mötesledare behöver ha med tillgänglighetsperspektivet i planeringen. Tillgänglighet är helt nödvändig för vissa deltagare och skapar dessutom ett värde för alla medverkande. Filmen nedan ger dig förståelse för varför det är så viktigt med tillgänglighet och konkreta exempel på vad du kan tänka på i din roll. 

Många gånger kan en enklare checklista hjälpa dig att komma igång. Nedan finns checklistor som utgår från faserna före, under och efter ett möte.

Checklista för ett digitalt möte (pdf)
Checklista för ett fysiskt möte (pdf)

Reflektera enskilt

  • Hur är ditt presentationsmaterial utformat? 

  • Finns det ord du använder som kan vara svåra att förstå eller som exkluderar vissa? 

  • Använder du exempel som får fler att känna sig inkluderande?

  • Hur gör du ett upplägg som ger alla goda möjligheter att koncentrera sig och medverka? 

  • Hur kan du ge fler övningsvarianter så att alla kan vara aktiva?